Saturday, December 14, 2013

E-DAY : My BIG family


Tidak seronok lah majlis tunang tanpa family and keluarga terdekat kan...
Adik beradik abah hampir semua datang..kecuali yang Penang and sorang lagi anak yang wakil...
Adik beradik mak pun sama jugak..
Alhamdulillah..meriah suasana..
Sebab majlis tunang ni aku hanya jemput ahli keluarga jer yang lebih..
Orang-orang kat taman ni hanya beberapa orang jer..

Yer lah..baru majlis tunang je kann..
Walimah nanti satu kampung aku jemput..hihihi..




Yang ini adik aku yang bawah aku..
Dalam family panggil angah..
Adik aku yang ni lah yang dah kahwin & ada 2 org anak..
Anak-anak dia lah jadi tempat aku bermanja..
Anak sendiri belum lagi..heheheh




Dalam gambar ni pulak ada makngah (tudung pink blkg), mak tam (tudung silver) 
& cikmah (kanan sekali berbaju merah)


Paksu


Paksu , Uncle (suami makndak) & Paklong (abang abah)
Malam tu paklong aku pun salah sorang wakil nya...



Pak long (abang ipar mak)


Maksu (adik abah) and makndak (baju biru-adik abah)



Nie dikda @ angah , anak makndak yang no.2..
Excited dia dengar aku nak tunang..ye la..umur dah lanjut kan..hehehe
yang dia dukung tu anak buah dia, kira cucu makndak lah..
Ariessa ni anak kepada abang dikda ni..mewakili mak ayah dia..boleh gitu?..hihi
Malam tu dia kena buli..tapi tak ada plak gambar dia..

Lepas aku make up, dia masuk bilik dengan makngah dia..
aku tanya dia..

aku : ariessa @ bobot maklong cantik tak..?
ariessa : (geleng kepala)...siap sebelum tu tenung aku pelik jer..hahaha





Ni jer gambar yang proper and clear aku dengan mak n abah..
Yang lain blur and tak bersedia..
Nak ikut kan abah aku busy minggu tu..tapi dia dapat gak selesai kan semua nya sebelum majlis
Maklum lah..dah kena mangku tugas ketua polis balai..pening kepala dia..sian lak tengok..
Tengok lah..sampai butang baju melayu pun tak ada...huhuu



Baju hijau tu maklong (ipar abah) , iqah (specky) n makndak...


makndak aku nak jugak menyelit dalam gambar ni..hahaha..
yang baju belang-belang tu adik kepada dikda..
dia la yang jadi cameraman malam tu..thanks yer mamat..




Makngah with her son..abangngah @faidi..
Dia dtg siap bawak kan kek lagi..terharu sangat..abangngah ni memang suka baking..
Dari segamat bawa kek yang superb tu..
Bila tengok gambar ni..aku terkenang kan arwah pakngah..
Kalau dia ada, mesti lagi best...
Dah setahun lebih arwah tinggal kan kami semua...
Semoga arwah tenang di sana..



Bergambar dengan sepupu-sepupu yang lain..
Gambar blur lar..huhu..
Amsyar, Nasuha, Najwa and Anis (anak cik nan and arwah acik)



Ariessa , Tini , Mamat and uncle..



Ni adik aku yang bongsu..kat rumah panggil adik @ nabilah...
Selamat ada gambar dengan dia..
Mula-mula entah mana dia pergi..



Mamat @ Ashraf memang wajib bergambar dengan dia..hehehe...
Sepatut nya dia kerja , tapi di usahakan jugak datang...
Nampak jambu jer muka kan..dia Pegawai Imegresen ni..
Umur baru 21..





Gambar with my tunang amd his mother & grandma...
Eh..lupa plak dengan adik dia yang kecik jugak..
Yup..encik tunang ada adik yang baru umur 6 tahun..
Sila abai kan muka tunang aku tu..muka takut flash..pfftt.. aptb..



Hah..ni lah satu-satunya adik lelaki aku..tinggi kan..
Asal lah encik tunang muka camtu..aduhai...





Yang dua orang nih anak cik lan..adik mak lelaki bongsu mak..
yang kakak panggil kina, yang sorang lagi panggil angah @ shaerah..
Dorang ni datang dari ipoh..sampai paling awal lah kira nya..jumaat malam sabtu dah berkampung kat rumah aku..mak dorang lah yang tolong buat kan coklat hantaran tuh...


Ramai lagi yang aku tak sempat nak bergambar...
Ada tuh guna handphone dorang jer..so aku tak dapat lah nak tepek kat sini..


p/s : menghitung hari..tak sabar nak kumpul ramai-ramai macam ni lagi..

Monday, December 9, 2013

#2nd Henna Job - 221113 - Zura

Alhamdulillah...job henna aku masih berjalan juga..
Masa cuti Birthday Sultan Johor hari tu, aku pergi inai kan Azurah Noor kat Bakri Batu 3..
Orang nya memang cantik..Senang berurusan..
Aku inai kan dia dari pukul 8 mlm sampai la hampir pukul 12...

Seram jugak nak balik ke pagoh..tapi tawakal jer..
Anak buah dia 5 orang pun berinai jugak..


Korang enjoy la tgk gambar yer..










ni gambar dari FB bride..
nampak la jugak hasil inai kan..hehehe






E-DAY : Review Hantaran

Untuk majlis pertunangan aku.. semua hantaran d.i.y sendiri jer...
Barang semua kitorang beli bulan 9 & 10...beli sikit-sikit..
Kami beli barang-barang yang biasa jer..

Asal nya 5 berbalas 7... Tapi tetiba jer mak tunang aku suruh tambah lagi sebab sikit sangat yang pihak laki beri ke perempuan.. jadi aku pun redha jer lah mencari tambahan untuk 2 dulang lagi...
Warna tema macam yang aku cerita sebelum ni , pink vs tiffany..
Tetapi memandangkan warna crepe untuk tiffany amat susah nak dapat dekat sini.. (ade jumpa kat econsave bukit gambir lepas dah siap hantaran...)
Jadi aku buat la bunga crepe warna biru muda + putih..
Yup..aku buat sorang2.. sobs2..sobs2..




 Dua warna ni la yang mnjadi asas untuk hantaran aku...
meh aku list down kan hantaran dari aku untuk Mr. Fiance..

1. SIREH JUNJUNG  - Makndak sponsor :)

Sireh junjung ni kira kepala adat la kan..
Makndak (sebelah abah) yang sponsor..
Dia bawa dari melaka tau...
Seperti yang aku ingin kan..simple & sweet....



2. SLING BAG/PERFUME/TALI PINGGANG


kebetulan encik tunang memang nak beli sling bag baru untuk pakai kerja..
so aku pun cadang kan as hantaran... senang..
Then tak nak nampak kosong dan juga jimat kan dulang hantaran, aku letak sekali dengan
perfume UB (yg arron aziz pakai tu) and tali pinggang..
Boleh nampak kan bunga crepe yang aku buat tu?
Belajar dari internet jer...huhuhu..



3. KEK - maksu sponsored


Aku tak ada gambar kek sahaja..
Sebab kek sampai lambat..
Time tu aku dah nak di make up kan dah..
Aku tempah kek dengan kak Kamariah Musa (muar)
Mula nya aku tempah kek rainbow, tapi entah macam mana..
Akak tu tersalah hantar..selamat la sedap...
Kek Russian Black & White...
Memang sedap2 kek yang dia buat...
Nanti aku review kan yer..


nampak tak kek yang dalam transparent box tu...


4. SEJADAH & KAIN PELIKAT

Yang ni pulak last minute punya tambahan...
Kain pelikat with sejadah.. mak yang bagi..hehehe..sebab si tuan badan dah pening nak bagi ape..
Thanks sangat kepada Puan abby a.k.a jiran depan rumah dulu yg rajin tolong gulung and
lipat-lipat...kalau tak ade dia..tak tahu lah..hehehe




5. KEMEJA / SELUAR SLACK

Masa nak memilih kan kemeja untuk encik tunang kesayangan aku ni...aduh..
Hanya Allah yang tahu..sebab nya tuan badan nya memang jarang nak pakai macam ni..
Jadi kena lah praktikkan menjadi seorang bakal isteri solehah untuk tolong pilih kan baju dia..
Orang nya rendah..yer lebih rendah dari aku.. ade aku kesah??!! ...pffttt...
Seluar slack dia pun kena potong jugak...
Baju ni boleh pakai untuk pergi kursus kahwin...






6. Biskut Gula 

Ini pun hantaran tambahan..asal nya nak bagi kuih bahulu..tapi tak ade bekas nak isi..
Tetiba teringat yang mak usu ada bagi jar yang dia dpt kat mak..banyak sangat..
So timbul lah idea bagi biskut Gula ni..aku tak tahu nama dia ape...
Main hentam jer..hehehehe...

Dalam gambar ade 6 jer balang nya kan...
Tapi makcik aku suruh jadi kan ganjil..gambar selepas di ubah tak ade...


Ini lah biskut yang aku letak itu..
Cantik jer bila dah isi..hehe..syok sendiri..






7/8/9 . BUAH / COKLAT / BAKUL CANDY


Untuk buah, macam biasa lah.. campur-campur..
Aku pun tak tengok sangat... Mak mertua pakcik aku yang tolong buat kan..
Aku just siap kan tempat nak letak jer..

Coklat adalah di sponsor oleh bini adik mak aku yg bongsu..
Cik Gee memang pakar memasak..dia yang offer aku nak ape..
Aku pun suruh lah dia buat kan coklat...

Akhir sekali bakul candy itu dari jiran satu taman bagi..cik ani..
Sebab masa hari bertunang tu dia tak ada..kreatif jugak dia..
Rasa nya dari gambar korang dah boleh tau yang mana satu rasa nya..



Apa yang aku dapat??
Gambar satu2 tak ada..aku tak tau lah photog aku lupa or macam mana..
Kebetulan malam tu hujan..jadi agak kelam kabut sikit..
So, aku ringkas kan jer la yer..

1. Sireh Junjung - ni biasa la kan.. tapi mak dia buat guna daun sireh ori..
                           tapi bakal menantu dia ni guna artificial jer..blh guna balik..hehehe...

2. Cincin tunang + merisik - dalam post sebelum ni aku ada tunjuk kan..
                                              biasa-biasa sahaja...

3 & 4. Telekung + Sejadah - my FMIL yang bagi..dia lah yang tambah ni..

5.  Kek - sama tempat aku tempah kek yang untuk pihak laki tapi aku punya RV cake...

6. Cheesetart + Coklat - cheesetart yang sedap tu tempah kat kak Kamariah jugak..
                                         Ramai yang suka..aku bangun pagi tgk dah tinggal sikit..huhuhu..
                                         Sepupu aku siap tapau malam tu..hihi ..coklat beli jer..

7. Beg Tangan - aku saja beli..tgk cantik..hehehe

8.  Bunga Rampai.. -  yer..aku pun pelik boleh jadi lapan..hahaha...





Fuhhh..tamat dah cerita hal hantaran...
Nanti aku sambung lagi yer...