Monday, December 9, 2013

E-DAY : Review Hantaran

Untuk majlis pertunangan aku.. semua hantaran d.i.y sendiri jer...
Barang semua kitorang beli bulan 9 & 10...beli sikit-sikit..
Kami beli barang-barang yang biasa jer..

Asal nya 5 berbalas 7... Tapi tetiba jer mak tunang aku suruh tambah lagi sebab sikit sangat yang pihak laki beri ke perempuan.. jadi aku pun redha jer lah mencari tambahan untuk 2 dulang lagi...
Warna tema macam yang aku cerita sebelum ni , pink vs tiffany..
Tetapi memandangkan warna crepe untuk tiffany amat susah nak dapat dekat sini.. (ade jumpa kat econsave bukit gambir lepas dah siap hantaran...)
Jadi aku buat la bunga crepe warna biru muda + putih..
Yup..aku buat sorang2.. sobs2..sobs2..




 Dua warna ni la yang mnjadi asas untuk hantaran aku...
meh aku list down kan hantaran dari aku untuk Mr. Fiance..

1. SIREH JUNJUNG  - Makndak sponsor :)

Sireh junjung ni kira kepala adat la kan..
Makndak (sebelah abah) yang sponsor..
Dia bawa dari melaka tau...
Seperti yang aku ingin kan..simple & sweet....



2. SLING BAG/PERFUME/TALI PINGGANG


kebetulan encik tunang memang nak beli sling bag baru untuk pakai kerja..
so aku pun cadang kan as hantaran... senang..
Then tak nak nampak kosong dan juga jimat kan dulang hantaran, aku letak sekali dengan
perfume UB (yg arron aziz pakai tu) and tali pinggang..
Boleh nampak kan bunga crepe yang aku buat tu?
Belajar dari internet jer...huhuhu..



3. KEK - maksu sponsored


Aku tak ada gambar kek sahaja..
Sebab kek sampai lambat..
Time tu aku dah nak di make up kan dah..
Aku tempah kek dengan kak Kamariah Musa (muar)
Mula nya aku tempah kek rainbow, tapi entah macam mana..
Akak tu tersalah hantar..selamat la sedap...
Kek Russian Black & White...
Memang sedap2 kek yang dia buat...
Nanti aku review kan yer..


nampak tak kek yang dalam transparent box tu...


4. SEJADAH & KAIN PELIKAT

Yang ni pulak last minute punya tambahan...
Kain pelikat with sejadah.. mak yang bagi..hehehe..sebab si tuan badan dah pening nak bagi ape..
Thanks sangat kepada Puan abby a.k.a jiran depan rumah dulu yg rajin tolong gulung and
lipat-lipat...kalau tak ade dia..tak tahu lah..hehehe




5. KEMEJA / SELUAR SLACK

Masa nak memilih kan kemeja untuk encik tunang kesayangan aku ni...aduh..
Hanya Allah yang tahu..sebab nya tuan badan nya memang jarang nak pakai macam ni..
Jadi kena lah praktikkan menjadi seorang bakal isteri solehah untuk tolong pilih kan baju dia..
Orang nya rendah..yer lebih rendah dari aku.. ade aku kesah??!! ...pffttt...
Seluar slack dia pun kena potong jugak...
Baju ni boleh pakai untuk pergi kursus kahwin...






6. Biskut Gula 

Ini pun hantaran tambahan..asal nya nak bagi kuih bahulu..tapi tak ade bekas nak isi..
Tetiba teringat yang mak usu ada bagi jar yang dia dpt kat mak..banyak sangat..
So timbul lah idea bagi biskut Gula ni..aku tak tahu nama dia ape...
Main hentam jer..hehehehe...

Dalam gambar ade 6 jer balang nya kan...
Tapi makcik aku suruh jadi kan ganjil..gambar selepas di ubah tak ade...


Ini lah biskut yang aku letak itu..
Cantik jer bila dah isi..hehe..syok sendiri..






7/8/9 . BUAH / COKLAT / BAKUL CANDY


Untuk buah, macam biasa lah.. campur-campur..
Aku pun tak tengok sangat... Mak mertua pakcik aku yang tolong buat kan..
Aku just siap kan tempat nak letak jer..

Coklat adalah di sponsor oleh bini adik mak aku yg bongsu..
Cik Gee memang pakar memasak..dia yang offer aku nak ape..
Aku pun suruh lah dia buat kan coklat...

Akhir sekali bakul candy itu dari jiran satu taman bagi..cik ani..
Sebab masa hari bertunang tu dia tak ada..kreatif jugak dia..
Rasa nya dari gambar korang dah boleh tau yang mana satu rasa nya..



Apa yang aku dapat??
Gambar satu2 tak ada..aku tak tau lah photog aku lupa or macam mana..
Kebetulan malam tu hujan..jadi agak kelam kabut sikit..
So, aku ringkas kan jer la yer..

1. Sireh Junjung - ni biasa la kan.. tapi mak dia buat guna daun sireh ori..
                           tapi bakal menantu dia ni guna artificial jer..blh guna balik..hehehe...

2. Cincin tunang + merisik - dalam post sebelum ni aku ada tunjuk kan..
                                              biasa-biasa sahaja...

3 & 4. Telekung + Sejadah - my FMIL yang bagi..dia lah yang tambah ni..

5.  Kek - sama tempat aku tempah kek yang untuk pihak laki tapi aku punya RV cake...

6. Cheesetart + Coklat - cheesetart yang sedap tu tempah kat kak Kamariah jugak..
                                         Ramai yang suka..aku bangun pagi tgk dah tinggal sikit..huhuhu..
                                         Sepupu aku siap tapau malam tu..hihi ..coklat beli jer..

7. Beg Tangan - aku saja beli..tgk cantik..hehehe

8.  Bunga Rampai.. -  yer..aku pun pelik boleh jadi lapan..hahaha...





Fuhhh..tamat dah cerita hal hantaran...
Nanti aku sambung lagi yer...

1 comment :

  1. hai

    kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
    ada paperbag, sticker, tag & card :)

    tq tuan tanah

    Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


    tq :)

    ReplyDelete