Monday, March 21, 2011

Sunday, March 20, 2011

Nasi Pandan & Ayam madu

Salam uolls...pekabo semua? Tadi hajar dok belek2 ler dalam pendrive..terjumpa ler resepi nih...baru teringat yang hajar tak sempat nak cuba lagi this resepi...ritu masa tgk org tu buat macam sedap jer...tertarik menarik gitu..hi3....thats why hajar nak kongsi kat cni..( huh, dh macam blog masakan jer rupanyer dh nih...hehe)

tak kesah ler ek kawan2....nama blog pun dh My life kan...so ape2 jer tentang life hajar, mesti lar hajar nak kongsi dengan awak2 semua kan....so, rini hajar nak kongsi resepi nasi pandan & ayam madu..jom semua, kiter buat ramai2 kay..



NASI PANDAN

* basuh beras spt biasa
* blend daun pndan mengikut sukatan air utk msk nasi
* tumis halia,bwg putih,bwg mrh,kulit kayu manis,bunga lawang.
* masukkan tumisan ke dalam periuk nasi bersama dengan beras...masak macam biasa.


AYAM MADU

* ayam (goreng dgn garam kunit)
* halia,bwg besar,bwg putih di blend dan ditumis bersama kulit kayu manis
* mskkan cili kisar,tumis hgga garing
* tambah sos tomato,madu,garam
* then masukkan ayam goreng dan bwg besar dihiris bulat ke dalam kuah tadi

Hah...siap sudah...senang jer kan kawan2.jgn lupa cuba nanti okey..


:: gini ler rupa nyer nanti ayam madu tuh::

:: hias macam nih pun cantik juga kan ::

:: nasi pandan ::





Saturday, March 19, 2011

Mulanya Di Sini ~part 1

Assalamualaikum...hai uolls..

Hajar rasa macam nk kongsi dengan peeps about my zaman belajar...since childhood sampai ler dapat degree...hajar mula bersekolah dari umur 5 tahun. kira dua tahun gak ler hajar kat tadika.seronok sangat bila ingat balik zaman kanak-kanak nih. kadang2 rasa macam nak kembali semula jer ke zaman tuh. hajar rasa korang semua pun ada perasaan macam tuh kan.

Hajar belajar di tadika kemas kg. jawa panchor. Nama cikgu yg mngajar hajar & kawan2 ialah cikgu Siti..best sgt dia ajar...yg paling hajar igt, kat tadika tu ade satu bilik simpan segala barang2 mainan (standard ler untuk budak 5tahun++ ).. dalam bilik tu ada mainan untuk main pondok2. korang tau tak main pondok2 tu camner? ala, barang2 dapur, pakaian, kasut & beg tangan. macam2 ade. time rehat, masing2 berangan konon-konon nyer macam dah bekerja & kawen..hehe..kira blh gak panggil main kawen2...dengan kasut tumit tingginya, beg tgn lg..tapi tu ler kan, itu ler permainan yang paling seronok masa kecik2 dulu. masa kat sekolah tadika gak hajar banyak sgt menabung. ckgu siti buat kan tabung guna tin minuman tu, then dia colour kan ikut warna rmh pasukan..dulu tabung hajar kaler merah. kat tabung tu ada tulis nombor giliran. nanti setiap hujung tahun, cikgu siti akan kira & suruh mak kitorg simpan kat dalam pejabat pos ( dulu orang tak guna bank sgt...)

:: nie ler tin yang digunakan untuk buat tabung kami masa tu ::

Then bila umur hajar dh 7 thn, hajar sekolah kat SRK Kota Raja panchor. Dari darjah 1 sampai ler darjah 6. tapi skrg sekolah tu dah dikenali sbg SK Kota Raja jer..tak tau knp...masa kat sekolah rendah ni juga macam2 peristiwa & kenangan yang hajar ada.

:: ni logo sekolah (alamak...tak baper nak anmpak lak) ::

:: pintu masuk sekolah ::
:: mula2 dulu tak ada pun parking lot ni, masa kami semua darjah 6 baru ada ::


:: tempat perhimpunan ::

Gambar yang kat atas ni ialah tempat Hajar & kawan2 beratur untuk perhimpunan..dulu setiap ari isnin kan ada perhimpunan rasmi. so kat pentas kecik tu mesti ada kelas yang kena buat persembahan. gilir2 biasa nya. ada yang baca sajak lar, nyanyi lar, berlakon pun ada gak.

:: kantin ::
Yang atas nih pulak kantin. sekarang nih dh makin lawa tau. dulu lawa gak tapi biasa jer. masa rehat beratur ler semua nak bli makanan. time tu harga makanan baru 20sen jer sebungkus. bawa duit 50sen pun dh cukup pegi sekolah. tapi budak2 sekarang 2 ringgit pun tak cukup..ntah ape yang dorg belanja pun tak tau ler..

FYI, masa hajar darjah 1, hajar pernah patah kaki tau.. sebulan duduk kat hospital. pegi sekolah dengan kaki bersimen & pakai tongkat. tapi hajar dapat layanan macam tuan puteri ler masa tuh..hehe...seronok woo..hajar eksiden masa nak pegi sekolah. sakit tak pyah cerita ler..

:: macam ni ler rupa kaki hajar kena simen..siap kena conteng lagi.
cuma kaki yang patah tu kaki kanan ler ::


Then hajar start aktif masa darjah 3..macam2 pertandingan yang hajar masuk.. poem ler, syair ler, ... mmg best sgt bila join pertandingan nih.. bleh skip kelas..hehehe...tapi hajar tak tinggal study okay...slalu gak jd best student...hahaha...berlagak sudah.. =P

Sukan pun hajar aktif gak...bola jaring, bola baling sume hajar join...siap jadi juara bertahan selama 3thn berturut2 tau...cikgu2 pun mmg sayang dengan batch kitorg...hehehe..perasan lagi...ada skali tuh hajar majuk2 dgn mak har sebab tak bagi wakil sekolah untuk bola baling. masa tu hajar darjah 6 dh...dia tak ank sign borang kebenaran.. hajar mmg diam jer time tuh, bgn je pagi sok nyer.. mak hajar dh siap kan semua kelengkapan nak pegi main bola baling.. hihihi.. terok kan...tapi alhamdulillah, walaupun hajar amat ler aktif kat sekolah dulu, tapi hajar berjaya jugak dapat 4A ( masa tuh 4 A jer )... syukur sangat2.. ade 3 org jer yang dapat 4A masa tuh... hajar, aily & ketua pengawas kitorg acit..

masa zaman sekolah rendah nih jugak hajar belajar ape itu erti SUKA pada budak lelaki...hahaha...gatal kan, kecik2 dh pandai nak bercinta... tapi dulu mana ler paham sgt.. suka2 jer tuh.. but it was very special & precious moments... i love it...


okay, hajar stop dulu... nanti hajar sambung part 2 pulak okay...berjumpa lagi




Kuih Apam Mekar...

APAM MEKAR BY JOHANA FRM KR




erm..resepi hajar dapat dari kongsi resepi...mmg sedap & marveles...jgn lupa mencuba kay..

BAHAN2 :

250 GM TEPUNG GANDUM
200 GM GULA
2 BIJI TELUR
1 CAWAN AIS KREM SODA(MINUMAN BIKARBONAT TU)
1 SUDU TEH ESEN VANILA
1 SUDU TEH OVALLETE
SEDIKIT PEWARNA KEGEMARAN ANDA


CARA2NYA :

PUKUL GULA,TELUR,ESEN VANILA DAN OVALLETE SEHINGGA KEMBANG.
* MASUKKAN TEPUNG DAN AIS KREM SODA SECARA BERSELANG SELI.
SETELAH SEBATI,WARNAKAN MENGIKUT CITARASA MASING2.
MASUKKAN KEDALAM CUPCAKE DAN KUKUS SELAMA 15 MINIT.

(BERSELANG SELI TU BERMAKSUD...TUANG AIS KREM SODA SEDIKIT DULU DAN KACAU RATA...KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DULU DAN KACAU RATA...ULANG LAGI SAMPAI KEDUA2 BAHAN INI HABIS)

SELAMAT MENCUBA!!!!



:: gini ler rupa nyer ::






Friday, March 18, 2011

Stacy - Kisah Kita Lirik




i love this song much..happy & catchy jer lagu dia kan...stacy mmg power...tu blm ag dengar lagu slow dia tau...very the best ...hi3...moga petang anda semua terhibur dengan lagu nih okay...




Thursday, March 17, 2011

Testing 1..2..3..

Ho..Ho..HO...dh macam ape jer bunyi nye...hehehe...assalamualaikum semua...Hajar nak kongsi skit citer dengan uolls...ntah korang nak dengar ke tak ek..hihi..meh hajar cecite2 skit...

Erm...dlm awal bulan mac ritu hajar dh mula pakai one of skin product..ala,bukan ler jenama mana pun,murah2 jer...hajar nk tgk sama ada this product ok tak dengan kulit hajar....sebelum nih penah gak pakai garnier,olay,safi rania & tak ingat ler pe nama nyer agi..hehe...but susah nak dapat yang sesuai dengan kulit muka...nak pegi jumpa yang pakar, mahal ler plak..tak termampu saya...hi3..so ritu hajar beli ler fair & lovely skin clarity..ala,yg wane biru tuh...kan ade iklan kat tv tuh...

so far hajar punya kulit boleh adapt dengan this product..tak ada ler berminyak sgt kulit bila balik dari kerja...hajar nak teruskan untuk 2,3 bulan...kalu perubahan dia positif, hajar akan teruskan...hopefully ok ler..malas dh nak tukar2..

tapi kan kalu kawan2 ade idea or any produk yang bagus and hajar mampu nak bli, jgn ler lupa berkongsi dengan hajar okay...mmg nak sgt pulih kan kulit yang dh tak bape nak molek nih...dapat hilangkan tanda jerawat n kurangkan muka berminyak pun dh okay dh...

Hajar bli set yang nih...
Tapi nih bukan gbr hajar yang snap tau...nih hajar amik kat pakcik Google..tak sempat nak snap...but it exactly the same thing..cuma harga jer tak sama..hajar beli RM12.90 jer...ala,bape sen jer beza pun nak kecoh.hehehe....



Lepas nih hajar nak cari yang kat bawah nih & night cream dia lak...




Kepada blogger yang nak cuba, leh arr dapat kan segera di pasaran okay...hehe...doakan hajar dapat hasil yang memuaskan yer...=)





Wednesday, March 16, 2011

Ayu nyer wajah mu

Dh lama Hajar nk kongsi dengan korg semua pasal nih...sejak dua menjak nih (ckp mcm nabil...) hajar tengok dh semakin ramai artis kita yang dh bertudung...ayu sgt wajah mereka kan...lg lawa plak nampak muka diorg bila bertudung...antara nyer catriona ross, sheila rusly, anne ngasri, anne hotfm, dan yang terbaru sekarang nih Irma Hasmie...hajar sgt2 la menyokong mereka nih..walaupun hajar nih tak de lar alim sgt pun tapi bila sesorg Islam yg berubah ke arah kebaikan, ia sesuatu yg patut kiter sokong right?

Tapi hajar tak paham knp ada segelintir masyarakat kiter nih yang begitu cepat mendoakan sesuatu yang buruk kpd org lain..ade tu yang bila tgk artis A nih pakai tudung ckp " alaa...tgk ler nt, kejap jer pakai tudung nih..nt bukak ler tuh..." kan lebih baik kiter doakan mereka nih kekal pakai tudung sampai bila2...

Hajar harap sgt mereka yg dh bertudung nih kekal pakai tudung sampai bila2, jgn ler bila separuh jalan dh bukak balik...mintak simpang sgt....so, here i wanna share with all of u some piccas...enjoy it k..



:: norjuma manis dengan warna pink ::




:: wardina...saya heart sgt dgn gaya dia.langkah dia ambil
bertudung adalah yang terbaik...makin ayu n berjaya... ::



:: daripada seoarang artis yang seksi satu ketika dulu,
kini ziela jalil amat cantik dan ayu sekali bila bertudung ::

:: YUNA artis muda wanita yang berjaya kini ::

:: really cute and sgt ler trendy dlm bertudung ::

:: selepas berkahwin, anne terus bertudung ::

:: suka sgt tgk this gurl coz i like her make up... ::

:: farah af2 juga mengambil langkah untuk bertudung ::

:: Catriona Ross mendapat hidayah untuk bertudung..cute right ::

:: sape yang tidak kenal dgn bienda...manis jer muka ::

:: Azizah cantik bertudung ::

:: Sheila rusly membuktikan walaupun dia bertudung, tapi dia masih
boleh mencari rezeki sbg pelakon ::

:: alhamdulillah, Ramlah Ram juga sudah bertudung ::

:: ibu kepada 3 chy mata ini sungguh ayu bertudung..ANNE NGASRI ::

:: Liza Hanim juga antara ibu2 yang bertudung ::

:: amin...alhamdulillah...Daphine Iking kini telah memeluk Islam
cantik kan kalu dia terus bertudung begini? ::

:: this the latest yang bertudung kini..Irma Hasmie...::

okay guys...if ade any news yg baru hajar akan kongsi dgn uolls lagi k...hi3..take care...cermin diri,hiasi peribadi...berjumpa lagi di lain entry yer...

p/s :: jgn lupa klik ads nuff saya okay...





:: teratak kaseh kita ::

Big thanks to Him/She...

Assalamulaikum..

                Helo peeps...apa kabar agak nyer semua ari nih..moga sentiasa ceria & sehat lar yer...pg td sj jer ler dok bukak nuffnang..tabung mmg blm jln ag...tp ade satu perubahan pada analytic acc hajar..agak teruja bila nampak.walaupun blm menjana apa2 income lg, tp bila terpandang jer kat situ, hajar dh cukup happy...hehehe

                Rupa nya ada gak pembaca dari negara lain yang menjengah ke blog hajar yang tak seberapa nih...terima kasih sgt2 sebab bagi sokongan..hajar betul2 tak sangka..Hanya Allah saja yang dapat membalas nyer..sikit sebanyak benda nih buat hajar happy gak...hihihi..

:: cuba tgk yg warna hijau tuh ::

p/s : klik pada gbr kalu nak tgk dengan lebih jelas ye..


Tuesday, March 15, 2011

American Moist Cheese Cake

Assalamualaikum..hai puan2..baik lah hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua resepi american moist cheese cake...( cakap ala2 chef wan gtu..hi3...berangan sudaa...)...hajar nk kongsi dengan uolls semua resepi yang amat best...jom kiter cuba k..



ni resepinye..
...bahan2:
2 biji telor (pukul sahaja tak perlu kembang)
1 cawan air suam
1 cawan susu cair
......2 cawan gula castor
1 cawan minyak masak(minyak jagung lg elok)
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh baking powder
esen vanila
secubit garam
cara2:
ayak tepung,soda,baking powder sekali harung,2x lg afdal.
masukkan bahan2 ikut aturan seperti diatas n tapis supaya tak berketul2 nanti..

bahan2 cheese:
250gm cream cheese
1 biji telor
1/2 cawan gula
1 sudu mkn lemon jus
cara2: Pukul semua bahan sampai kembang..bila kek coklat dah masuk loyang,
baru tuang adunan cheese tadi keatasnya,n kukus sampai masak...



Kau Selamanya




hai peeps...nih lar video lagu heliza hari tuh...sedap kan lagu nih....mula2 dengar hajar dh suka sgt2..suara heliza membuai2 jer bila dengar..hahaha...agak2 org yang hajar nak tuju lagu nih tau tak ek...mana ler dia nak tau kalu hajar tak bgtau kan...hehehe..

ntah ler kan...kadang2 kita sbg manusia nih tak boleh lari daripada perasaan sayang menyayangi kan..ada tuh kita boleh bersifat tamak...dh ada sorg,nak gak sayang org lain dlm syp...ish,apa ler yang hajar merepek nih..shuhhh...shuhhhh....

erm,harap2 semua org terhibur dengan lagu nih k...luahkan perasaan anda sebelum anda menyesal..hi3..tidak kira ler jawapan nyer nanti positif atau negatif,kita kena terima dengan hati terbuka..sekurang2 nyer kita dh luahkan apa yang sepatut nya okey..


till then


tasha idola kecil 2 - berdua




suka sgt rentak lagu nih...teringat kat sorg teman sbenarnyer..rindu kat dia..hu3..




Aku Amat Sayang Kamu!!!!!!

Aku amat sayang kamu
Dari dulu hingga kini
Tak berubah ku terlena keranamu

Walau apa pun terjadi
Aku setia menyanyangi
Diri kamu kan berada di hatiku

Kau insan teristimewa

Dulu kini selamanya
Ku terimakan dirimu oh sayangku
Ku harap kau pun begitu

Sama-sama mencintai
Oh indahnya cinta ini bersamamu
Terimalah diriku seadanya sederhana

Ku berserah kepadamu Ya Ilahi
Kau insan teristimewa

Dulu kini selamanya
Ku terimakan dirimu oh sayangku
Ku harap kau pun begitu

Sama-sama mencintai
Oh indahnya cinta ini bersamamu
Kau insan teristimewa

Dulu kini selamanya
Ku terimakan dirimu oh sayangku
Ku harap kau pun begitu

Sama-sama mencintai
Oh indahnya cinta ini bersamamu
Kau insan teristimewa

Dulu kini selamanya
Ku terimakan dirimu oh sayangku
Ku harap kau pun begitu

Sama-sama mencintai
Oh indahnya cinta ini bersamamu




Agak lama yer hajar tak menjengah ke blog sendiri...banyak keje sekarang dan banyak post yang hajar kena hold dulu coz tak ada idea nak tulih..hakikat nyer,macam2 yang berlaku seminggu dua nih...hah,lirik kat atas nih lagu baru heliza helmi...ala,heliza AF tuh..yg comei2 tuh..hi3...sedap sangat lagu nih...nanti hajar kepil kan sekali video dia kalu dapat k...

p/s: jgn lupa klik kat nuff ads hajar k...


till then...







:: teratak kaseh kita ::

Monday, March 7, 2011

Buah Hati Mak long....II

Assalam uolz...

Lama dh x meng'update' blog hajar ni..maaf sgt2 ler yer...banyak keje + x ada mood nak tulis blog...xtahu lah knp leh rasa camtu,pada hal dlm kepala dh mcm2 yang nak dikongsi kat blog hajar nih...nak ikut kan sekarang nih pun hajar tak berapa nak ada mood,tapi kerana xmahu biarkan blog ni kosong tanpa berita,hajar gagah kan juga diri nih (huh...mcm nk pegi perang lak..hi3)..

Hari tu hajar dh citer sikit pasal anak buah hajar kan...nih nak sambung skit ag...erm, kalu tgk kat ticker bawah blog hajar nih lagi 9 hari jer syirah nak masuk umur 1thn...tak sabar lak nak buat besday party dia....persiapan dia skit2 dh buat..tak buat besar2 pun just nak happy kan syirah jer...

sekarang nih syirah dh mula belajar berjalan...sonok sangat tengok dia mula bertatih...hi3...nak ikut kan dia nih kira lambat gak dapat blajo jalan...mak hajar cakap, syirah ni macam mama dia...lambat berjalan...gigi pun baru nak tumbuh...no wonder lar air liur syirah asyik meleleh jer lately...

Hajar buat dalam point jer ler yer ape2 yang menarik tentang syirah...better nak paham daripada tulis panjag berjela...he3...


* syirah dah pandai duduk masa umur 4 bln
* syirah panggil her grandpa nih 'ata'...hehe..macam india kan...tapi tu ler perkataan yang dia sebut when
   nampak atok dia
* syirah suka sangat dengan kartun upin & ipin..dia pun ade rambut macam diorg...
* she can recognised her favourite restaurant KFC...ade skali tu lalu depan kfc, syirah leh jerit marah coz we
   we all tak singgah...
* syirah suka sgt tgk haiwan...happy sangat dia masa kitorg bw pegi zoo melaka
* she love mee hoon very much..
* suka sangat bila di ajak ambil gbr...kadang2 dia sendiri yang pandai amik handphone & buat2 macam
   tengah ambil gbr


nanti hajar sambung lagi k...
nie hajar selitkan gbr2 syirah k...banyak sgt gbr budak kecik nih tapi hajar masukkan mana yang ada dulu k...

:: i heart her smile ::

:: muka mama dia ::


:: suka sgt masuk jari dalam mulut ::

:: mmuuaaahh ::




:: dh macam lelaki,selamat ada pakai subang ::



:: ni rambut upin&ipin dia ::




okey peeps...hajar sambung post lain nt k...have a nice life..

till then

regards,







:: teratak kaseh kita ::